Barkácsötletek

Mitől is jó egy mérőszalag?

2014.01.21 15:39

szerszamvilag-meroszallag.jpgMitől drága egy mérőszalag?

Nem csak flancolásból érdemes drágább mérőszalagot venni, oka van annak, hogy egy jó nevű cég gyártmánya többe kerül.

A szalag

Anyaga, szélessége és keresztmetszete (mennyire ívelt) befolyásolja azt, hogy milyen távolságra húzható ki összecsuklás nélkül. Ezt az értéket egyes gyártók feltüntetik.
Pontos mérésre persze ilyenkor nem használható, de esetleg elérhetünk vele olyan sarkokat, amikbe aztán bele lehet akasztani a kampót, és így kifeszíteni.
A szalag szélességének és a gyártó döntésének a függvénye a feliratozás mérete is, a nagyobb számok jobban olvashatóak. Erre a gyártók még rásegíthetnek a kontrasztos színválasztással és a matt felülettel is.
Az Európában használt mérőszalagok általában metrikusak, de nem ritkák a vegyes (cm/hüvelyk) jelzésűek sem. Kedves figyelmesség a gyártótól, ha a szalag mindkét oldalán szerepelnek a jelzések.

A sok használattól a szalag felületéről lekophatnak a számok és a beosztások. Ez ellen speciális bevonatokat fejlesztenek ki a gyártók (és adnak nekik fantáziadús neveket, mint pl. Blade-Gard, Nylong, BladeArmor stb.), és a leggyakrabban használt első 10-20 cm-en ezzel védik a szalag felületét.

A legtöbb mérőszalag – amennyiben ezzel egyáltalán foglalkozik a gyártó – a Class II pontossági osztályba tartozik, vagyis 1 méteres távolságon legfeljebb 0,5 mm hibatűréssel mérhet. Néhány gyártó kínál Class I pontosságú mérőszalagot is, ott ugyanez 1 méteren 0,2 mm.

A kampó

mérőszalag kampója sem csak úgy simán egy kampó. Azok a kampók, amik kicsit „lötyögnek”, lehetővé teszik a pontosan 0-tól mérést. Ha a kampót beleakasztjuk az asztal szélébe, akkor a kampó kicsit messzebb csúszik a háztól, a 0 pedig pontosan az asztal szélével egy vonalba esik. Ha viszont egy fiók vagy szekrény belső méretét szeretnénk megmérni, akkor a szalagot az oldalfalnak tolva a kampó kicsit beljebb nyomódik, így a 0 megint pontos lesz. Merev, rögzített kampóval vagy az egyik, vagy a másik mérés pontatlan lesz.
A kampó alakja sem mindegy, sok esetben előnyös lehet a minden irányban túlnyúló lap, ezeket nem csak egy irányban lehet beakasztani a mérési pontba.

Mérőszalag vásárlásánál szempont lehet a mágneses kampó, aki acéllal dolgozik, hasznosnak találhatja. Mi, többiek meg gyűjtögethetjük vele a csavarokat.

mérőszalag háza

A ház kialakításával a gyártól gyakran megpróbálják pozicionálni a mérőszalag felhasználási célját: az egyik a fekete védőgumival alaposan befedett, elpusztíthatatlanságot sugalló, építkezésre szánt  vonal, a másik az elegáns, krómtól csillogó, elegánsabb verzió. A márkaszínek mellett szeretik még használni a rikító sárga és zöld színeket, ennek célja az, hogy könnyebb legyen megtalálni az eszközt a munkával járó nagy felfordulásban.
Hasznos figyelmesség, amikor a házon feltüntetik annak hosszát is, így faltól-falig mérhetünk anélkül, hogy a szalagot behajtanánk (de van olyan megoldás is, amikor egy leolvasóablak mutatja a teljes hosszt, megspórolva ezzel az összeadás fáradságos műveletét).


Forrás: http://furdancs.blog.hu/