Kategóriák

Hírek

A konyhában kompót, a kertben komposzt

2016.10.06 09:22

Ön mit csinál a kertben összegyűjtött falevelekkel? Elégeti őket? Bezsákolja? Az igazán gondosak komposztálni szoktak. De mi is pontosan ez a komposzt? 

10011.jpg

A komposztálás olyan folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át.  Miből lehet komposztot előállítani? Erre alkalmasak a most lehulló falevelek, az évelő virágok levágott szárai, a kipréselt szőlőtörköly, lekaszált fű, de még a fűrészpor is. A falevelek begyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy diófalevelet ne keverjünk bele, mert előfordulhat, hogy az lassabban bomlik le, mint a többi falevél.

10012.jpg

A szerves anyagok érleléséhez oxigén szükséges, ezért nem jó gödröt ásni, viszont készíthetünk komposzttárolót deszkából, téglából, de már a kereskedelemben is kapunk erre alkalmas műanyag tárolókat.

Amire figyeljünk oda, hogy a komposztálandó anyagot aprítsuk fel, mert így könnyebben indul be a bomlás. A korhadási folyamatot meggyorsíthatjuk a komposzt anyag átkeverésével, levegőhöz juttatásával.

10013.jpg

Az érett komposzt sötétbarna színű, szagtalan, homogén könnyen szórható anyag. Érdemes tavasszal a magok elültetésekor kiszórni és bemunkálni a talajba.

Felkeltettük érdeklődésedet az organikus kertészet iránt? Kipróbálná a komposztálást, de nincs megfelelő gereblyéje, lapátja, esetleg levélgyűjtő zsákja? Online üzletünkből akár egy perc alatt beszerezheti!