Kategóriák

Hírek

Balta, fejsze vagy hasítófejsze?

2016.11.17 11:27

Tél közeledtével Ön is azok közé tartozik, akik baltát ragadnak, hogy a fűtéshez szükséges fa a megfelelő mennyiségben és méretben a rendelkezésre álljon? Milyen segédeszközt, szerszámot választ a kemény munka elvégzéséhez? Hogyan választ profi fejszét, mellyel megkönnyítheti dolgát? Mi most eláruljuk:

1b3296496876fa4f1b37729f90d3a747.jpg

Favágás egyszerűen a megfelelő szerszámmal

A legfontosabb kérdés, hogy mekkora méretű fa darabolására akarja használni eszközét. Egy balta kisebb méretű nyéllel rendelkezik, mint egy fejsze, ezért kisebb erőkifejtésre is alkalmas. Így egy baltával a kisebb gallyakat, pár cm-nyi átmérővel rendelkező faágakat érdemes darabolni. Fejszékkel ezzel szemben lényegesen nagyobb ütőerő fejthető ki, így a vastag fatörzsek feldarabolására leginkább alkalmasak. A hasítófejsze – ahogy a nevében is szerepel – a hosszanti hasítást hivatott elősegíteni: a nagy erőkifejtést követően a becsapódáskor a fejsze éle tovább hasítja a fát, így könnyebb a nagyobb fatörzseket kisebbekre hosszanti irányban feldarabolni.

extolbaltauvegszalasnyelgtuvgsdintprmarkolat-i7038.jpg

Ergonómia a kényelemért

Favágáskor minél több rezgés éri a kart, annál fárasztóbb és kényelmetlenebb a munkavégzés. Hosszú távon akár komoly fájdalmat is képes okozni a végtagokban. A kényelmes és biztonságosabb munka érdekében a profi fejszék üvegszál erősítésű műanyagból van, a külsején csúszásbiztosított ée rezgéselnyelő bevonattal. Ez a markolatt drasztikusan csökkenti a fellépő vibrációt, így téve kényelmesebbé a favágást. Az igazán előrelátó gyártók mindemellett ergonómikusra alakítják ki a markolat végét, amely csökkenti a kézből való kicsúszásnak az esélyét.

fejszeuvegszalasnyelgnylonerositesselmmhosszutprgumismarko.jpg

Ék kialakítása

Ugyanúgy fontos szempont egy balta vagy egy fejsze esetében, hogy az ék megfelelően legyen kialakítva. A profi favágó alkalmatosságok edzett acélból készültek, és egy darabban kovácsolták őket, így biztosítva a hosszú élettartamot és a hatékony munkavégzést. Ez után: A nyél sérülésének elkerülése végett a fej mellett egy gumi csillapító található, mely melléütés esetén megvédi azt a sérüléstől.

Hogy ne veszítse el a fejét

Kritikus pontja lehet a fej rögzítése a nyélen. Ha ez nem megfelelő, az könnyen balesetveszélyes lehet vagy kárt okozhat a környezetben. A korszerű felszék és balták esetében ezt egy speciális ékeléssel oldották meg, mely évek műlva sem lazul ki. 

 epfiberglassfelulrol.jpg

Profi baltát vagy fejszét keres? Nézze meg az EXTOL kínálatát, melyre akár 5 év garanciát is kaphat és vágjon fát gyorsabban, hatékonyabban és kényelmesebben, mint valaha!