Kategóriák

Hírek

Kerti pad saját kezűleg? Készítse el Ön is:

2016.07.14 11:20

Ezt a könnyen és gyorsan elkészíthető kerti bútort Ön is összeállíthatja kertjében. A következőkre lesz szüksége:

szvkep.jpg

- 12 db. jó állapotú zsalukő
- 4 db. 10-es gerenda (férjen át a zsaluköveken)
- betonragasztó
- matrac
- opcionálisan csiszológép és faápoló olaj

A bútort mindenképp földdel borított területen állítsa fel. Süllyesszen kb. 10-15 cm mélyen 4-4 zsalukövet a földbe, hogy ne tudjanak könnyel eldőlni egyik irányba se. A kövek lyukai párhuzamosan álljanak, és olyan távolságban legyenek egymástól, hogy a matrac rövidebb széle épp súrolja a belső éleket.

Tisztítsa meg a süllyesztett kövek felső részét, valamint a többi követ minden oldalán. Kenje be betonragasztóval az álló zsalukövek tetejét, majd fektetve helyezze rá a fennmaradó 2-2 követ. Amíg a ragasztó eléri a biztonságos kötést, addig készítse elő a gerendákat.

Csiszolja le a gerendákat simára, majd kenje be alaposan a favédő olajjal, hogy azok ellenállóbbá váljanak az időjárás viszontagságaival szemben. Ezeket a gerendákat kell majd a zsalukövek lyukain átvezetnie úgy, hogy 10-20 cm-el túllógjanak mindkét irányba, mivel ezek adják majd a matrac alátámasztását. Ha biztosra akar menni, akkor jelölje meg azokat a zónákat, ahol a gerendák ráfekszenek a zsalukövek belsejére, majd készítsen egy felsőmaró segítségével pár mm-es mélyedést mindkét oldalon. Így, ha pontosan mért, akkor a gerendák nehezebben mozdulnak el oldalirányba, jobban ráfekszenek a tartóelemekre.

Amint megszáradt a ragasztó, nincs más dolga, mint egyszerűen vezesse át a gerendákat a zsalukövek lyukain és helyezze rá a matracot a pad „vázára”. Opcionálisan a túllógó gerendarészekre egy asztalkát is elkészíthet, hogy még kényelmesebben teljen a szabadban töltött idő.
Fontos: télre célszerű a gerendákat elzárni, hogy a hideg idő miatt ne menjenek tönkre olyan gyorsan. Az is elképzelhető, hogy nem egyforma méretű, vagy éppen túl hosszú gerendák állnak csak rendelkezésre, és méretre kell vágni. Ehhez egy profi EXTOL körfűrészt ajánlunk, amit a linkre kattintva meg is tekinthet.